Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Mreža piramide

Papirnati model pravilne štiristrane piramide prerežemo po stranskih robovih in mejne ploskve razgrnemo v ravnino. Opiši, kaj dobiš.

Mreža piramide je lik v ravnini, sestavljen iz osnovne ploskve in plašča piramide. Osnovna ploskev piramide je $n$-kotnik ($n\geq 3$). Plašč piramide je sestavljen iz $n$ trikotnikov.

Zgled

Poglej, kako je Luka narisal mrežo pokončne pravilne $4$-strane piramide. Lukovo mrežo nariši na list papirja, jo izreži in poskusi sestaviti model piramide. Kaj ugotoviš?

Zgled

Dokončaj mrežo pravilne tristrane piramide z dolžino osnovnega roba $2\ \rm{cm}$ in stranskim robom, dolgim $3\ \rm{cm}$. Mrežo piramide načrtaj tudi v zvezek.

Zgled

Na list tršega papirja nariši mrežo $12\ \rm{cm}$ visoke pokončne štiristrane piramide, ki ima za osnovno ploskev pravokotnik z dolžino $8\ \rm{cm}$ in širino $6\ \rm{cm}$. Mrežo izreži in sestavi model piramide.

<NAZAJ
>NAPREJ398/513