Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Površina piramide

Najmanj koliko $\rm{dm^2}$ papirja potrebujemo za izdelavo modela piramide? Katere podatke potrebujemo in kako računamo?

Površina piramide je enaka vsoti ploščin osnovne ploskve in plašča.

$P=O+pl$

Zgled

Ploščina osnovne ploskve piramide je $90\ \rm{cm}^2$. Velikost plašča piramide je $320\ \rm{cm}^2$. Izračunaj površino piramide.

Površina piramide je 410 $\rm{cm}^2$.

Zgled

Izpolni preglednico.

   Osnovna ploskev
 Plašč  Površina
 Piramida $A$
 $46\ \rm{cm}^2$  $126\ \rm{cm}^2$   172 $\rm{cm}^2$
 Piramida $B$  $60\ \rm{dm}^2$   2,2 $\ \rm{m}^2$  $2,8\ \rm{m}^2$
 Piramida $C$   120 $\ \rm{dm}^2$  $3\ \rm{m}^2$  $4,2\ \rm{m}^2$

Zgled

Ploščina osnovne ploskve piramide je $6,5\ \rm{dm}^2$. Plašč je trikrat večji od osnovne ploskve. Izračunaj površino piramide.

Zgled

Velikost plašča piramide je $80\ \rm{cm}^2$. Ploščina osnovne ploskve je za $60\ \%$ manjša od velikosti plašča. Izračunaj površino piramide.

Zgled

Ploščina osnovne ploskve piramide je $12\ \rm{dm}^2$. Razmerje med ploščino osnovne ploskve in velikostjo plašča piramide je $2:5$. Izračunaj površino piramide.

<NAZAJ
>NAPREJ399/513