Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
12.

Kravata je dolga $1\frac{35}{100} \,\rm{m}$. Prepognemo jo na pol. Pri $\frac{8}{15}$ prepognjene kravate naredimo vozel. Oglej si video in odgovori na vprašanja.
 

Kako dolga je polovica kravate?

Koliko meri $\frac{8}{15}$ prepognjene kravate?

Kako dolg je del kravate, ki se magično dvigne? 

13.

Peter je pripravil limonado. Uporabil je $\frac{1}{10} \,\rm{l}$ limoninega sirupa in $1\frac{7}{10}\,\rm{l}$ vode. Nato je z vso limonado napolnil $6$ enakih kozarcev. Koliko decilitrov limonade je bilo v vsakem kozarcu?

14.
15.

Borut je $1\frac{4}{5} \, \rm{l}$ sladoleda pravično razdelil v $9$ posodic. Ker en prijatelj ni želel sladoleda, je sladoled iz ene posodice spet pravično razdelil med preostale prijatelje. Koliko sladoleda je dobil vsak?

16.

V neki besedi je $\frac{1}{3}$ vseh črk R-jev. Štirikrat nastopa črka A in dvakrat črka B.
Drugih črk v besedi ni. Koliko črk sestavlja dano besedo? Spodnji prikaz naj ti bo v pomoč pri reševanju naloge.

<NAZAJ
>NAPREJ253/539