Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Naloge

1.
Ker je $\frac{36}{100}$ enako 36 $\%$, je $\frac{36}{100}$ od $900$ enako kot 36 $\%$ od $900$.
2.
3.
4.

Na šoli je $750$ dijakov. Od tega je $58\,\%$ deklet. Koliko je na šoli deklet in koliko fantov? Računaj v zvezek.

5.

V zvezek nariši tri daljice, dolge po $10\, \rm {cm}$. Na prvi daljici pobarvaj $\frac{1}{2}$ daljice, na drugi $\frac{3}{5}$ daljice, na tretji pa $\frac{7}{20}$ daljice. Zapiši ulomke z odstotki. Koliko odstotkov vsake daljice si pobarval? 

6.

Letalo vozi iz Ljubljane v Pariz. Razdalja med krajema je $960\,\rm {km}$. Premakni letalo proti Parizu. Izračunaj, koliko kilometrov dolgo pot je opravilo letalo, ko se prikaže delež poti.

7.

Tomaž pravi, da je v štirih dneh prevozil $854 \, \rm {km}$. Prvi dan je prevozil $30 \,\%$ poti. Koliko kilometrov je to?

<NAZAJ
>NAPREJ397/539