Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
15.

Posestvo je veliko $40\, \rm {ha}$. $30\,\%$ posestva so gozdovi, $25\,\%$ posestva so njive, na $5\,\%$ posestva so poslopja. $24\,\%$ posestva so sadovnjaki. Preostali del posestva so neobdelane površine.

Na $70\,\%$ njiv je zasajena koruza, na $35\,\%$ sadovnjakov pa rastejo jablane.

V zvezek izračunaj, koliko hektarov posestva je poraščenega s koruzo, na koliko hektarih rastejo jablane in  koliko hektarov posestva je neobdelanega.

16.

V kruhu je $80 \,\%$ moke. Mama je zmešala $35\,\%$ pirine moke, $45\,\%$ koruzne moke, preostalo je pšenična moka. Koliko dekagramov pirine, koliko dekagramov koruzne in koliko dekagramov pšenične moke je mama primešala v testo, če je spekla  $2,5\, \rm{kg}$ kruha?

pšenična moka
$40\, \rm{dag}$
pirina moka
$70\, \rm{dag}$
koruzna moka
$90\, \rm{dag}$
Število napačnih: 0
17.
18.

Učenci so opravljali izpit za vožnjo s kolesom. Možnih je bilo $50$ točk. Da so opravili izpit, so morali doseči vsaj $35$ točk. Za uspešno opravljen izpit bi pri $60$ možnih točkah morali doseči $41$ točk, ker je za opravljen izpit potrebnih $70\, \%$ možnih točk.

Drži. Ne drži.
19.

K sadju lahko primešamo različno količino sladkorja, da skuhamo marmelado. Na voljo imamo $20\, \rm {kg}$ sadja. S pomočjo računalniške preglednice razišči, koliko sladkorja primešamo in koliko marmelade dobimo, če je delež sladkorja enak $10\,\%$, $20\,\%$, $30\,\%$, $40\,\%$ ali $50\,\%$ sadja.

<NAZAJ
>NAPREJ399/539