Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povečanje osnove

Gozdar Tone je posadil smrečico z višino $60\,\rm{cm}$. Po prvem letu ve, da je zrasla za $25\,\%$. Pomagaj Tonetu izračunati višino smrečice po enem letu. Premikaj točko na prikazu. Ob točki je zapisana sprememba z odstotki.

Poglej, kako je novo višino smreke izračunal gozdar Tone. Pojasni računanje. Zapiši v zvezek.

Če osnovo povečamo za $p$ $\%$, lahko novo osnovo izračunamo tako, da začetno osnovo množimo z $1$ + $\frac{p}{100}$.

Zgled

Stroju s ceno $400 \, \rm{€}$ so zvišali ceno za $8\,\%$. Izračunaj novo ceno stroja. Poglej, kako rešujemo s sklepanjem. Postopek zapiši v zvezek.

Zgled

V zvezek nariši pravokotnik z dolžino stranic $9\,\rm{cm}$ in $6\,\rm{cm}$. Pravokotnik dopolni v kvadrat tako, da ostane dolžina daljše stranice nespremenjena. Izračunaj, za koliko kvadratnih centimetrov in za koliko odstotkov povečamo začetni pravokotnik.

Zgled

Šopek nageljnov stane $8,30\,\rm{€}$. Šopek vrtnic je za $10\,\%$ dražji. Šopek vrtnic stane $9,13\,\rm{€}$.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ401/539