Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Spremembe osnov

Peter izreže $20\,\rm{cm}$ dolg trak. Dolžino skrajša za $10\,\%$. Daljši del traku spet skrajša po dolžini za $10\,\%$. Izmeri in izračuna dolžino daljšega traku po drugem rezanju. Vesna prav tako izreže $20\,\rm{cm}$ dolg trak. Dolžino skrajša za $20\,\%$. Izmeri in izračuna dolžino daljšega traku. Ali sta dolžini obeh preostalih trakov enaki? Še sam izvedi obe dejavnosti. Trakove nalepi v zvezek. Zapiši reševanje.

Sprememba osnove zaporedoma najprej za $p\,\%$, nato za $r\,\%$ ni enaka spremembi za ($p\,+\,r$)$\,\%$. Pri zaporednih spremembah spremenimo osnovo.

Zgled

V trgovini so izdelek s ceno $40\,\rm{€}$ podražili za $20\,\%$. Ker je prodaja padla, so ceno izdelka znižali za $20\,\%$. Izračunaj ceno izdelka po dveh spremembah. Premislek preveri na prikazu. Prikaz zapiši v zvezek.

Zgled

Cena bencina se spreminja. V nekem trenutku je cena $1,40\,\rm{€}$. Ceno znižajo za $2\,\%$. Čez $14$ dni ceno zvišajo na $1,40\,\rm{€}$. Za koliko odstotkov so zvišali ceno? Izračunani količnik zaokroži na tisočine.

Zgled

Imamo lestev, dolgo $2,5\, \rm {m}$. Najprej jo podaljšamo za $20 \,\%$,
nato jo skrajšamo za $20 \,\%$. Izberi novo dolžino lestve.

<NAZAJ
>NAPREJ403/539