Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zmanjšanje osnove

V kolesarskem centru prodajajo tudi gorska kolesa. Na razpolago imajo razne tipe koles s cenami od $100\,\rm{€}$ do $1000\,\rm{€}$. Bliža se razprodaja koles. Na prikazu spreminjaj cenovni razred kolesa (stara cena) in delež znižanja cene (Znižanje cene v $\,\%$).

S pomočjo zgornjega prikaza dopolni preglednico.

Stara cena
  $100\,\rm{€}$
  $250\,\rm{€}$ 
  $500\,\rm{€}$ 
  $900\,\rm{€}$ 
Odstotek znižanja   $10\,\%$
   $30\,\%$    $40\,\%$    $20\,\%$
Nova cena
  90 $\,\rm{€}$   175 $\,\rm{€}$   300 $\,\rm{€}$   720 $\,\rm{€}$

Maja kupuje kolo za $400\,\rm{€}$. Popust za to kolo je $20\,\%$. Izračunaj novo ceno. Postopek zapiši v zvezek.

Če osnovo zmanjšamo za $p$ $\%$, lahko novo osnovo izračunamo tako, da začetno osnovo množimo z $1-\frac{p}{100}$.

Zgled

Klemen je dal perilo v sušilni stroj. Volnena majica, ki je bila dolga $1,1 \, \rm {m}$, se je zaradi previsoke temperature skrčila za $5\, \%$. Kolikšna je bila nova dolžina majice?

Zgled

Bojana je razdaljo pretekla v $45$ minutah in $50$ sekundah. Ker je pridno trenirala, je rezultat izboljšala za $12\,\%$.  
Koliko meri Bojanin najboljši čas na tej razdalji?

Zgled

Računalniška igra je v akciji cenejša za $15\,\%$. Cena brez popusta je $32\,\rm{€}$. Izberi pravilni postopek izračuna nove cene.

<NAZAJ
>NAPREJ402/539