Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Povečanje ali zmanjšanje osnove lahko zapišemo z odstotki. Povečanje osnove za $p\,\%$ lahko izračunamo s sklepanjem ali tako, da začetno osnovo množimo z $1 + \frac{p}{100}$. Poglej primer, ko ceno izdelka povečamo za $5\,\%$.

Zmanjšanje osnove za $p\,\%$ lahko izračunamo s sklepanjem ali tako, da začetno osnovo množimo z $1 - \frac{p}{100}$. Poglej primer znižanja cene izdelka za $5\,\%$.

Včasih osnovo večkrat spremenimo. Vedno izračunamo delež trenutne osnove. Poglej primer spremembe dolžine elastike. Elastiko najprej raztegnemo za $10\,\%$. Nato skrčimo za $10\,\%$. Seveda ne dobimo enake dolžine, kot je na začetku.

Izračunaj novo ceno. Zapiši do centa natančno.

a) Izdelek s ceno $40\,\rm{€}$ podražijo za $20\,\%$. Ceno izdelka nato znižajo za $10\,\%$. Končna cena je 43,20 $\rm{€}$.

b) Izdelek s ceno $40\,\rm{€}$ pocenijo za $10\,\%$. Ceno izdelka nato zvišajo za $20\,\%$. Končna cena je 43,20 $\rm{€}$.

Višina lestve je $2,5\,\rm{m}$. Podaljšamo jo za $20\,\%$ te dolžine. Ko opravimo delo, jo znižamo za $20\,\%$. Dolžina lestve po opravljenem delu meri $2,4\,\rm{m}$.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ404/539