Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Stranice in koti

V zvezek načrtaj štirikotnik s podatki $a=4\,{\rm cm}$, $b=5\,{\rm cm}$, $c=4\,{\rm cm}$ in $d=7\,{\rm cm}$. Najprej nariši skico. Kaj ugotoviš?

Dodajmo še en podatek. Naj bo velikost kota $\beta=75^{\circ}$. Dokončaj načrtovanje štirikotnika.

Za načrtovanje štirikotnika potrebujemo pet neodvisnih podatkov. Pred načrtovanjem narišemo skico. Na skici označimo znane podatke in pripravimo načrt načrtovanja. Načrtujemo z geometrijskim orodjem.

Zgled

Načrtaj štirikotnik $ABCD$ s podatki $a=5\,{\rm cm}$, $b=4,5\,{\rm cm}$, $d=6\,{\rm cm}$, $\alpha=70^{\circ}$ in $\beta=100^{\circ}$. Razmisli o vrstnem redu načrtovanja. Pomagaj si s skico. Oznake stranic in kotov po korakih povleci na pravo mesto. V zvezek nariši skico in načrtaj štirikotnik.

<NAZAJ
>NAPREJ479/539