Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
7.

Načrtaj štirikotnik s podatki $a=6\,{\rm cm}$, $b=5\,{\rm cm}$, $\alpha=35^{\circ}$, $\beta=80^{\circ}$ in $\gamma=50^{\circ}$.

8.

Načrtaj štirikotnik s podatki $a=5\,{\rm cm}$, $d=6\,{\rm cm}$, $\alpha=90^{\circ}$, $\beta=90^{\circ}$. Razišči, koliko rešitev ima naloga, če je stranica $c$ dolga:
a) $c=2\,{\rm cm}$       
b) $c=5\,{\rm cm}$       
c) $c=5,5\,{\rm cm}$

9.

V zvezek načrtaj štirikotnik s podatki $a=5\,{\rm cm}$, $c=4,8\,{\rm cm}$, $d=5\,{\rm cm}$, $e=6\,{\rm cm}$ in $\alpha=35^{\circ}$. Najprej sestavi skico z oštevilčenimi koraki načrtovanja.

10.

V zvezek nariši poljuben štirikotnik. Izmeri pet podatkov. S sošolcem zamenjajta izmerjene podatke, načrtajta štirikotnika in preverita rešitvi.

11.

Načrtaj štirikotnik, če je dolžina stranice $a=6\,{\rm cm}$, dolžina stranice $b$ je dve tretjini dolžine stranice $a$, dolžina stranice $c$ je dvakratnik dolžine stranice $b$, kot $\alpha$ je velik tretjino polnega kota, kot $\beta$ je velik polovico iztegnjenega kota.

12.

Aljaž je načrtoval štirikotnik s podatki $a=3,7\,{\rm cm}$, $c=4,9\,{\rm cm}$, $\beta=65^{\circ}$, $\gamma=101^{\circ}$ in $\delta=83^{\circ}$. Začel je s stranico $a$, nato je narisal kot $\beta$, kot prikazuje slika. Pomagaj mu dokončati načrtovanje.

13.

Narisana daljica je diagonala kvadrata. S šestilom in ravnilom dopolni sliko v kvadrat.

<NAZAJ
>NAPREJ484/539