Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Stranice, diagonali in koti

V zvezek načrtaj štirikotnik $ABCD$ s podatki $a=7\,{\rm cm}$, $c=6\,{\rm cm}$, $d=3\,{\rm cm}$, $f=7\,{\rm cm}$ in $\beta=80^{\circ}$. Pomagaj si s skico in prikazom.

Štirikotnik lahko načrtamo tudi z znano dolžino diagonal.

Zgled

V zvezek načrtaj štirikotnik $ABCD$ s podatki $a=6\,{\rm cm}$, $e=7\,{\rm cm}$, $f=7\,{\rm cm}$ $\alpha=90^{\circ}$ in $\beta=90^{\circ}$. Pomagaj si s prikazom. Opiši in poimenuj načrtani štirikotnik. Ali potrebujemo za načrtovanje tega štirikotnika pet podatkov?

Načrtani štirikotnik je pravokotnik . Število podatkov, ki jih potrebujemo za načrtovanje tega lika (vpiši številko): 2 .

Za načrtovanje pravokotnika potrebujemo dva podatka.

<NAZAJ
>NAPREJ481/539