Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Za načrtovanje poljubnega štirikotnika potrebujemo največ pet neodvisnih podatkov. Nekatere štirikotnike načrtamo z manj podatki. Pred načrtovanjem narišemo skico. Na skici označimo znane podatke in pripravimo načrt načrtovanja. Načrtujemo z geometrijskim orodjem. Poglej primere.

Načrtaj štirikotnik $ABCD$ s podatki $a=6\,{\rm cm}$, $b=3\,{\rm cm}$, $\alpha=50^{\circ}$, $\beta=70^{\circ}$ in $\gamma=130^{\circ}$.

Načrtaj štirikotnik $ABCD$ s podatki $b=4\,{\rm cm}$, $c=5\,{\rm cm}$, $d=4\,{\rm cm}$, $e=7\,{\rm cm}$ in $f=6\,{\rm cm}$. Najprej načrtaj trikotnik $CDB$.

Pri načrtovanju štirikotnika lahko obstajata dve rešitvi.

Načrtaj štirikotnik $ABCD$ s podatki $a=6\,{\rm cm}$, $b=4\,{\rm cm}$, $c=5\,{\rm cm}$, $e=7\,{\rm cm}$ in $\alpha=75^{\circ}$.

<NAZAJ
>NAPREJ482/539