Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zgled

Želimo načrtati štirikotnik $ABCD$ s podatki $b=3\,{\rm cm}$, $c=5\,{\rm cm}$, $d=6\,{\rm cm}$, $\beta=85^{\circ}$ in $\gamma=105^{\circ}$. V zvezek nariši skico. Izberi vsako možnost, s katero po zapisanih korakih lahko načrtamo štirikotnik $ABCD$. Štirikotnik $ABCD$ načrtaj v zvezek.

Pri načrtovanju štirikotnika lahko obstajata dve rešitvi.

Stranice in diagonali

V zvezek načrtaj štirikotnik $ABCD$ s podatki $a=4\,{\rm cm}$, $b=5\,{\rm cm}$, $c=3\,{\rm cm}$, $d=6\,{\rm cm}$ in $e=6,5\,{\rm cm}$. Pomagaj si s skico.

Štirikotnik lahko začneš načrtovati s trikotnikom.

Zgled

V zvezek načrtaj štirikotnik s podatki $a=6\,{\rm cm}$, $b=2\,{\rm cm}$, $d=3\,{\rm cm}$, $e=6\,{\rm cm}$ in $f=7\,{\rm cm}$. Pomagaj si s skico in prikazom.

<NAZAJ
>NAPREJ480/539