Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Višina paralelograma

Na nosilkah nasprotnih stranic paralelograma sta krajišči daljic. Postavi daljici v tako lego, da bosta prikazali razdaljo med nosilkama. Odčitaj razdaljo. Spreminjaj tudi paralelogram.

Daljica med nosilkama vzporednih stranic paralelograma, pravokotna na nosilki, je višina paralelograma. Višino paralelograma označimo z $v_a$ in $v_b$.

Zgled

V zvezek načrtaj poljuben paralelogram. Nariši obe višini. Izmeri dolžini višin.

Na list papirja nariši poljuben paralelogram. Nariši mu diagonali. Paralelogram izreži in razreži po diagonalah. Poimenuj in primerjaj izrezane like. Kaj velja za diagonali paralelograma?

Diagonali paralelograma se razpolavljata.

Zgled

Lik dopolni do paralelograma. Točka $S$ je presečišče diagonal paralelograma.

<NAZAJ
>NAPREJ486/539