Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Načrtovanje paralelograma

V zvezek načrtaj paralelogram s podatki $a=6\,{\rm cm}$, $b=4\,{\rm cm}$, $d=4\,{\rm cm}$, $\alpha=70^{\circ}$ in $\beta=110^{\circ}$. Najprej nariši skico. Ob skici premisli, ali je podatkov premalo ali preveč.

Načrtaj paralelogram s podatki $a=6\,{\rm cm}$, $b=4\,{\rm cm}$ in $\alpha=70^{\circ}$.

Za načrtovanje paralelograma zadostujejo trije neodvisni podatki.

Zgled

V zvezek načrtaj paralelogram $ABCD$ s podatki $a=4\,{\rm cm}$, $f=6\,{\rm cm}$ in $\beta=100^{\circ}$. Pomagaj si s skico.

Zgled

V zvezek načrtaj paralelogram $ABCD$ s podatki $f=5\,{\rm cm}$, $v=2\,{\rm cm}$ in $\beta=110^{\circ}$. Pomagaj si s skico.

Zgled

Opazuj načrtovanje paralelograma. Opiši postopek. Izberi take podatke, da boš lahko paralelogram načrtal v zvezek.

<NAZAJ
>NAPREJ488/539