Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pravilni večkotniki

Med mnogimi vodnjaki v palači Generalife v Granadi (Španija) je tudi eden v obliki pravilnega osemkotnika in je prikazan na spodnji sliki.

Recimo, da meri zunanja stranica $1\ {\rm m}$ in je širina okvirja $20\ {\rm cm}$. Kolikšno ploščino ima okvir?

Med večkotniki imajo posebno mesto tisti, ki jim pravimo pravilni. Do sedaj smo se naučili izračunati ploščino pravilnega trikotnika in štirikotnika, postopek za vse pravilne večkotnike pa bomo spoznali v nadaljevanju.

Ponovitev

1. Kdaj je večkotnik pravilen? Kako imenujemo pravilni trikotnik in kako pravilni štirikotnik?

2. Koliko diagonal ima pravilni sedemkotnik?

Sedemkotnik ima 14 diagonal.

3. Kolikšna je vsota notranjih kotov v devetkotniku? Koliko meri vsak od notranjih kotov v pravilnem devetkotniku? Kolikšna je vsota zunanjih kotov v devetkotniku?

<NAZAJ
>NAPREJ230/610