Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Premiki in raztegi sinusoide

Z drsnikoma razišči, kako se spreminja krivulja nedušenega nihanja, če spreminjamo težo uteži $m$ in koeficient prožnosti vzmeti $k$. Za katere vrste transformacij krivulje gre v enem in za katere v drugem primeru?

Različne transformacije v koordinatnem sistemu bomo podrobneje opazovali na grafih funkcij $f(x)=\sin x$ in $g(x)=\cos x$. Sestavili bomo tudi več zaporednih transformacij in se naučili, kako se pri tem spreminja funkcijski predpis. Naučili se bomo narisati grafa funkcij


$h(x)=A\sin (\omega x+\varphi)+B$ in $h(x)=A\cos (\omega x+\varphi)+B$

in opisati pomen parametrov $A$, $B$, $\omega$ in $\varphi$.

Ponovitev

Kakšna je enačba krivulje, ki jo dobimo z različnimi transformacijami krivulje $y=f(x)$? Poveži pare $(a \in \mathbb{R} \setminus \{0\})$.

$y=f(ax)$
RAZTEG (skrčitev)
vzdolž osi $x$
$y=af(x)$
RAZTEG (skrčitev)
vzdolž osi $y$
$y=f(x-a)$
VZPOREDNI PREMIK
vzdolž osi $x$
$y=f(x)+a$
VZPOREDNI PREMIK
vzdolž osi $y$
Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ27/610