Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Poševna telesa

Na vsaki sliki sta dva kupčka, sestavljena iz enakega števila skladnih plošč. Oglej si animacije. Ali sta spodnji trditvi pravilni? Označi. 

 

Ponovitev

Spomni se Cavalierijevega pravila in ga razloži.

Telesa na slikah so visoka $3\,\rm m$ in imajo ploščino osnovne ploskve $1\,\rm m^2$. Izračunaj prostornino teles. Upoštevaj Cavalierijevo pravilo.
 
$V_{pokončnega \ valja}=$ 3 $\,\rm m^3$
$V_{poševnega \ valja}=$ 3 $\,\rm  m^3$
 
$V_{pokončnega \ stožca}=$ 1 $\,\rm m^3$
$V_{poševnega \ stožca}=$ 1 $\,\rm m^3$
 
$V_{pokončne \ prizme}=$ 3 $\,\rm m^3$
$V_{poševne \ prizme}=$ 3 $\,\rm m^3$
$V_{pokončne \ piramide}=$ 1 $\,\rm m^3$
$V_{poševne \ piramide}=$ 1 $\,\rm m^3$

V nadaljevanju bomo računali prostornino poševnih teles in površino poševne prizme in piramide. Računanje površine poševnega stožca in poševnega valja presega srednješolsko znanje.

<NAZAJ
>NAPREJ316/610