Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prisekana telesa in vrtenine

Vzemi kemični svinčnik, ki ima zaponko. Iz kartona izreži pravokotnik in ga zatakni za zaponko, kot prikazuje slika. Kemični svinčnik primi med iztegnjeni dlani in ga zavrti. Katero telo vidimo, ko vrtimo kemični svinčnik?

Iz kartona izreži še več likov in jih zavrti. Kateri lik moramo zavrteti in kako ga moramo zavrteti, da vidimo valj, stožec in kroglo?

Če lik zavrtimo okrog osi dovolj hitro, vidimo obris telesa — vrtenino. V nadaljevanju bomo raziskali vrtenine različnih likov.

Ponovitev

Spomnimo se podobnih trikotnikov.

Pravokotni trikotnik s katetama, dolgima $6\,\rm cm$ in $8\,\rm cm$, prerežemo na razdalji $2\,\rm cm$ od krajše katete, kot prikazuje slika. Izračunaj dolžine označenih stranic.

 

Trikotnik smo prerezali na dva dela na določeni višini. Podobno lahko na določeni višini prerežemo na dva dela telo. V nadaljevanju si bomo ogledali, kako izračunati površino in prostornino tako prerezanega stožca in piramide.

<NAZAJ
>NAPREJ325/610