Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prostornina in površina teles

Vzemi šest enako dolgih pisal in iz njih sestavi štiri enakostranične trikotnike. Rešitev preveri z ogledom naslednje animacije. 

 


 

Nalogo smo rešili tako, da smo se z 2-dimenzionalne ravnine povzpeli v 3-dimenzionalni prostor.

Lik je del ravnine. Ima dve dimenziji (dvodimenzionalni objekt): širino in dolžino.

Telo je del prostora. Ima tri dimenzije (tridimenzionalni objekt): dolžino, širino in višino.

Ponovitev

Iz $27$ kock z robom, dolgim eno enoto, smo sestavili večjo kocko. Nato smo na šest različnih načinov odvzeli ali dodali eno kocko, kot prikazuje slika.

 

Za vsak skupek kock posebej izračunaj, koliko:
a) enotskih kock ga sestavlja,
b) enotskih kvadratov sestavlja njegovo površino (tudi dno). 

V nadaljevanju se bomo ukvarjali s štetjem kubičnih enot, ki sestavljajo telo (merjenje prostornine), in s štetjem kvadratnih enot površine (merjenje površine).

<NAZAJ
>NAPREJ249/610