Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Obseg in ploščina

Bele črte na prehodu za pešce so dolge $3\ {\rm m}$, vsaka pa je široka po $50\ {\rm cm}$. Razdalja med sosednjima črtama je prav tako $50\ {\rm cm}$.

 

Kolikšna je skupna ploščina pobarvanega dela na prehodu, ki poteka čez $7\ {\rm m}$ široko cesto, če je prva črta od roba pločnika oddaljena $2,5\ {\rm dm}$?

Obnovili in razširili bomo znanje o geometrijskih likih, o njihovem obsegu in ploščini.
Tukaj bomo podrobneje obravnavali kvadrat in pravokotnik.

Ponovitev

1. Spodaj so slike nekaj geometrijskih objektov. Vse objekte, ki niso liki, pospravi v koš za smeti levo spodaj. Liki ne bodo hoteli v koš.


2. Matic želi ograditi vrt. Njegova oblika in velikost sta razvidni s skice. Koliko metrov ograje bo potreboval? Nekatere dimenzije so napisane, nekatere pa moraš še izračunati.

<NAZAJ
>NAPREJ167/610