Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Premik krožnice

Stena Tinine sobe je bila zelo pusta. Čeprav je en del prepleskala z barvo, je bilo vse skupaj še zmeraj pusto. Odločila se je, da bo naredila model krožnice in z njim na obarvan del stene narisala vzorec, ki ga bo sestavljalo nekaj enako velikih barvnih krogov.
Zaženi animacijo in poglej, kaj je nastalo.

Če krožnico premaknemo, se njen polmer ne spremeni. Spremeni se samo lega središča. V tej enoti si bomo podrobneje ogledali enačbo krožnice v premaknjeni legi.

Ponovitev

Kako zapišemo koordinati točke $T'(x',y')$, ki jo dobimo, če točko $T(x,y)$ premaknemo za vektor $\vec{v}=(p,q)$?
Razišči na aktivni sliki spodaj. Spreminjaj lego točke $T$ in končne točke vektorja $\vec{v}$.


Če točko $T(x,y)$ premaknemo za vektor $\vec{v}=(p,q)$, ima premaknjena točka $T'(x',y')$ koordinate:

Recimo, da poznamo neko množico točk v ravnini, premico $y=2x$. To premico bi radi premaknili za vektor $\vec{v}=(p,q)$. Kakšen je zapis enačbe premaknjene množice točk?

<NAZAJ
>NAPREJ490/610