Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Polovični koti

Sosedova mačka rada smukne skozi vrata v klet in se malce razgleda. Na spodnji aktivni sliki so s ptičje perspektive prikazana vrata, ki jih lahko odpiraš in zapiraš. Oceni velikost najmanjšega kota $\alpha$, ki ga vrata oklepajo z ravnino stene, da se bo mačka še lahko zrinila skozi.

Najmanjši kot, pri katerem se mačka uspe preriniti skozi vrata, meri

Izrazi razdaljo $d=BD$ s kotom $\alpha$. Pomagaj si s pomožnimi objekti na aktivni sliki, kot $\alpha$ pa zaradi lepšega prikaza povečaj, kolikor se da.

Ponovitev

1. K vsakemu obrazcu dodaj ustrezno besedilo.

2. Dopolni povedi. Predznak vrednosti sinusa je za kote z intervala $(0°,180°)$ vedno pozitiven . Kosinus pa je pozitiven le za tiste, ki so manjši od 90 °.

V nadaljevanju bomo spoznali obrazce za kotne funkcije polovičnih kotov.

<NAZAJ
>NAPREJ88/610