Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Izreži kvadrat s poljubno stranico $a$. Izreži dva pravokotnika s stranicama $a$ in $b$. Izreži še kvadrat s stranico $b$. Vse štirikotnike sestavi v kvadrat in zalepi v zvezek. Zapiši ploščino sestavljenega kvadrata na dva načina. Pomagaj si s prikazom.

Kvadrat dvočlenika je enak vsoti kvadrata prvega člena, dvakratnika produkta obeh členov in kvadrata drugega člena dvočlenika.

$(a+b)^2= a^2+2ab+b^2$

Zgled

Glede na zapisani primer dopolni v enakosti.

Primer: $(a+4)^2=a^2+2\cdot a\cdot 4+4^2=a^2+8a+16$

a)

$(a-3)^2=$ a $^2+2\cdot$ a $\cdot ($ -3 $)+($ -3 $)^2=$

  $=$ a $^2$ -6 $a$ +9  
b)

$(-a+11)^2=($ -a $)^2+2\cdot($ -a $)\cdot $ 11 $+$ 11 $^2=$

  $=$ a $^2$ -22 $a$ +121
c)

$(-a-8)^2=($ -a $)^2+2\cdot($ -a $)\cdot ($ -8 $)+($ -8 $)^2=$

  $=$ a $^2$ +16 $a$ +64  

Zgled

V zvezek izračunaj kvadrate dvočlenikov. Rešitve preveri tako, da povlečeš poenostavljene izraze, da bodo veljale enakosti.

<NAZAJ
>NAPREJ13/513