Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
5.

Izračunaj koordinate presečišč grafa funkcije $f(x)=x-3$ s koordinatnima osema. Nariši graf funkcije $f$. Izračunaj ploščino trikotnika, ki ima za oglišča koordinatno izhodišče in presečišči grafa linearne funkcije s koordinatnima osema.

6.

Zapiši predpis linearne funkcije $f$ s smernim koeficientom $8$ in ničlo $\frac{1}{2}$.

7.
Linearna funkcija $g$ ima začetno vrednost $-3$ in ničlo $\frac{3}{7}$. Smerni koeficient funkcije $g$ je 7 .
8.

Zapiši predpis linearne funkcije $g$ z ničlo $-3$, če ima isto začetno vrednost kot funkcija $h(x)=-\frac{7}{2}x+\frac{3}{2}$.

9.

Graf linearne funkcije $f$ poteka skozi točki $M(-1, \, 0)$ in $N(0, \, -2)$. Zapiši predpis linearne funkcije in nariši njen graf.

10.

Luka je za počitnice v Portorožu prihranil $1\,200$ €. Odločil se je, da bo na počitnicah tako dolgo, dokler mu ne bo zmanjkalo denarja. Vsak dan je porabil $75$ €.

Zapiši predpis linearne funkcije $f$, ki predstavlja preostanek Lukovega denarja po $x$ dneh počitnic. Izračunaj ničlo funkcije $f$. Z računalniško tehnologijo nariši graf funkcije $f$ in z grafa preberi, koliko dni so trajale Lukove počitnice. Kaj ugotoviš?

11.

Tovorni vlak je od železniške postaje v koprskem pristanišču oddaljen $165 \, \rm{km}$. Pristanišču se približuje s povprečno hitrostjo $55 \, \frac{\rm{km}}{\rm{h}}$. Dopolni.

Predpis linearne funkcije je $g(x)=$ -55 $\cdot x +$ 165 .
Ničla funkcije $g$ je $x=$ 3 .
Z računalniško tehnologijo nariši graf funkcije $g$. Koliko ur je trajala vožnja do pristanišča? 3 ure. 
<NAZAJ
>NAPREJ247/513