Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kvader

Na prikazu je kvader. Ponovi lastnosti kvadra. Zapiši, zakaj je kvader prizma. Nariši kvader v zvezek.

Zgled

Največ koliko litrov vode lahko nalijemo v akvarij v obliki kvadra? Akvarij je $5\ \rm{dm}$ dolg, $25\ \rm{cm}$ širok in $35\ \rm{cm}$ visok.

V akvarij lahko nalijemo največ  43,75 $\rm{l}$ vode.

Zgled

Iz tršega papirja izdelaj kvader z dolžino $5\ \rm{cm}$, širino $4\ \rm{cm}$ in višino $3\ \rm{cm}$. Najmanj koliko $\rm{cm}^2$ papirja potrebuješ?

Za izdelavo kvadra potrebujemo najmanj 94 $\rm{cm}^2$ papirja.

Zgled

Mija je za rojstni dan dobila zlat obesek v obliki kvadra. Obesek je dolg $5\ \rm{cm}$, širok $2,5\ \rm{cm}$ in debel $2\ \rm{mm}$. Izračunaj maso obeska, če tehta $1\ \rm{cm}^3$ zlata $19,3\ \rm{g}$.

Zgled

Tina je pobarvala zunanje ploskev zaboja brez pokrova z dvema barvama. Zaboj je dolg $1,2\ \rm{m}$, širok $6\ \rm{dm}$ in visok $4\ \rm{dm}$. Največjo izmed ploskev je pobarvala z rdečo barvo, preostale ploskve z modro barvo.


Velikost ploskve, pobarvane z rdečo barvo, je 0,72 $\rm{m}^2$. Velikost ploskve, pobarvane z modro barvo, je 1,44 $\rm{m}^2$.
<NAZAJ
>NAPREJ367/513