Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
13.
14.

Prostornina kvadra z dolžino $1,5\ \rm{dm}$ in širino $9\ \rm{cm}$ je $675\ \rm{cm}^3$. Izračunaj površino kvadra.

15.

V posodo v obliki kvadra z velikostjo osnovne ploskve $800\ \rm{cm}^2$ nalijemo $40\ \rm{l}$ vode. Izračunaj, do katere višine sega voda.

Višina vode je 5 $\rm{dm}$.
16.

Izračunaj maso kvadra iz smrekovega lesa z dolžino $10\ \rm{cm}$, širino $8\ \rm{cm}$ in višino $7\ \rm{cm}$.
Podatek o gostoti smrekovega lesa poišči na spletu.

17.

Prostornina kocke s površino $486\ \rm{cm}^2$ je enaka prostornini kvadra z dolžino $27\ \rm{cm}$ in širino $9\ \rm{cm}$. Izračunaj površino kvadra.

18.

Dolžina telesne diagonale kvadra na skici je $10\sqrt2\ \rm{cm}$. Izračunaj prostornino kvadra.

19.

Plašč kocke je velik $324\ \rm{cm}^2$. Izračunaj prostornino kocke.

20.

Kvader z višino $5\ \rm{cm}$ ima za osnovno ploskev kvadrat s ploščino $36\ \rm{cm}^2$. Izračunaj velikost plašča kvadra.

21.

V posodo v obliki kocke z robom $20\ \rm{cm}$ nalijemo $6\ \rm{l}$ vode. V posodo z vodo potopimo železno kocko z robom $15\ \rm{cm}$.  Koliko vode bo steklo iz posode?

Iz posode bo steklo 1,375 $\rm{l}$ vode.
<NAZAJ
>NAPREJ371/513