Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zgled

Površina pravilne $4$-strane piramide je $384\ \rm{cm}^2$. Ploščina osnovne ploskve piramide je $144\ \rm{cm}^2$.

Izračunaj prostornino piramide.

Zgled

Obstaja pravilna $4$-strana piramida z enako velikostjo osnovne ploskve in plašča. Utemelji trditev.

Drži. Ne drži.

Zgled

Izračunaj prostornino in površino enakorobe štiristrane piramide z robom dolžine $6\ \rm{cm}$.

Zgled

Streha ima obliko pravilne štiristrane piramide z dolžino osnovnega roba $6\ \rm{m}$ in višino $5\ \rm{m}$. Najmanj koliko strešnikov potrebujemo, da pokrijemo tako streho? $10$ strešnikov zadostuje za pokritje $1\ \rm{m}^2$ strehe.

4-strana piramida

Izdelaj model $4$-strane piramide z višino $8\ \rm{cm}$. Osnovna ploskev piramide je pravokotnik z dolžino stranic $12\ \rm{cm}$ in $10\ \rm{cm}$. Izračunaj površino in prostornino piramide. Pomagaj si s prikazom.

Zgled

Pločevinasta streha ima obliko $4$-strane piramide, ki ima za osnovno ploskev pravokotnik. Najmanj koliko pločevine potrebujemo za pokritje strehe? Podatke razberi s slike.

<NAZAJ
>NAPREJ412/513