Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

V rdečih in zelenih vrečah so jabolka. Vreče lahko stehtaš. Koliko kilogramov jabolk so kupili sosedovi, če so kupili $2$ rdeči vreči in $3$ zelene vreče jabolk?

Številskemu izrazu, ki opiše, koliko kilogramov jabolk so kupili sosedovi, vpiši P. Preostalim številskim izrazom vpiši N.

N $(2+3)+(4\frac{1}{6}\,\rm{kg}+2\frac{2}{3}\,\rm{kg})$
  P $2\cdot4\frac{1}{6}\,\rm{kg}+3\cdot2\frac{2}{3}\,\rm{kg}$ 
     
N $(2+3)\cdot4\frac{1}{6}\,\rm{kg}+2\frac{2}{3}\,\rm{kg}$  
  N $2\,\rm{kg}\cdot4\frac{1}{6}+3\,\rm{kg}\cdot2\frac{2}{3}$

Po besedilu naloge zapišemo številski izraz. Izračunamo vrednost številskega izraza. Za vsako besedilno nalogo zapišemo odgovor.

Tina opazuje prostornino treh kozarcev. Preliva tekočino v kozarcih. Največji kozarec drži $\frac{2}{5}\,\rm{l}$, srednji $\frac{1}{5}\,\rm{l}$ in najmanjši $\frac{1}{10}\,\rm{l}$. Na začetku prelivanja je poln največji kozarec. Oglej si spodnji video in ugotovi, koliko tekočine je po prelivanju v največjem kozarcu.

Odgovor: Po prelivanju je v velikem kozarcu 
3
10
$ \rm{l}$ tekočine.

Besedilno nalogo lahko rešimo na različne načine. Izberi način, ki ga najbolje razumeš.

<NAZAJ
>NAPREJ247/539