Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Trije delavci so najeti, da opravijo neko delo. Prvi delavec opravi $\frac{3}{8}$ celotnega dela, drugi $\frac{1}{4}$ celotnega dela, tretji pa, kar ostane. Kolikšen del opravi tretji delavec?
Nalogo reši z grafičnim prikazom. Povleci točko. Zapiši številski izraz.

Odgovor: Tretji delavec opravi 
3
8
celotnega dela.

Pri reševanju besedilne naloge si lahko pomagamo z grafičnim prikazom.

Zgled

Sosedova družina šteje šest članov: očeta, mamo in 4 otroke. Enkrat, ko so jedli juho, so jo pojedli do zadnje kapljice. Oče je pojedel $\frac{3}{10}$ vse juhe, mama $\frac{1}{10}$, preostalo pa otroci.

Kolikšen del juhe so pojedli vsi otroci skupaj? Kolikšen del juhe je pojedel vsak izmed otrok, če so vsi štirje pojedli enako?

Zgled

Prvi termometer prikazuje temperaturo v zamrzovalni skrinji, ko jo priključimo na električno energijo. Vsako naslednjo uro je v zamrzovalni skrinji $10$ stopinj manj. Prikaži temperaturo še na preostalih termometrih.

<NAZAJ
>NAPREJ248/539