Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Naloge

1.

Sašina torba, polna knjig, tehta $3\frac{7}{8}\,\rm{kg}$. Prazna torba tehta $\frac{7}{8}\,\rm{kg}$. Koliko tehtajo Sašine knjige, ki so v torbi?

2.

Na prvem pladnju je $\frac{1}{5}$ torte, na drugem $\frac{1}{10}$ torte in na tretjem $\frac{3}{20}$ torte. Koliko torte je na vseh treh pladnjih skupaj?

3.

V paketu je $10$ enakih knjig. Vsaka izmed knjig tehta $1\frac{1}{10}$ kilograma. Koliko tehta celoten paket?

4.

Dana želi speči veliko štruco rozinovega kruha, ki bo za ena in pol večja, kot piše v osnovnem receptu. Osnovni recept zahteva $\frac{3}{4}$ lončka sladkorja. Koliko lončkov sladkorja potrebuje Dana za svoj kruh?

5.

Ana skuha $1\frac{2}{5}$ litra čaja. Ves čaj pravično razdeli v $7$ skodelic. Koliko decilitrov čaja je v vsaki skodelici?

6.

Mama je torto razrezala na dva enaka dela. Nato je en del razdelila še na štiri enake dele. Mama, oče in Jakob so takoj pojedli tri kose. Koliko torte je družina pojedla?

Dopolni preglednico in odgovor.

 
Številski izraz
Vrednost številskega izraza
Delitev torte na dva enaka dela
$1:2$
1
2
Delitev polovice na štiri enake dele
1
2
$:4$
1
8
Pojedli so tri dele.
3 $\cdot$
1
8
3
8

 

Odgovor: Družina je pojedla
3
8
torte. 
<NAZAJ
>NAPREJ251/539