Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
14.
15.
16.

Diagonala romba $e$ je za $4\,\rm{cm}$ daljša od diagonale $f$. Povleci zapis z dolžinama diagonal romba k narisanim diagonalam. Zapiši ploščino romba z danima diagonalama.

17.

Na sliki sta kvadrat in paralelogram. Označene so dolžine stranic kvadrata in paralelograma. Zapiši in izračunaj razliko med obsegom paralelograma ter obsegom kvadrata.

18.

Razišči, kako se spreminja ploščina pravokotnika z dolžino $x+3$ in širino $2x-1$, če dolžino za $1$ večamo, širino pa manjšamo za $2$.

19.

Izraz poenostavi in izračunaj vrednost izraza, če je vrednost spremenljivke $a=0,5$ in $b=-2$.

a) $6\cdot(-a+3b)+(2a-b)(a+4b)=$ -61,5
b) $(-3a+5)\cdot a-b(4b-4)=$ -22,25
c) $0,4a(b-7)+0,2\cdot(-2ab+4)=$ -0,6

<NAZAJ
>NAPREJ10/513