Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Površina valja

Narisana je mreža valja z višino $2 \;{\rm cm}$ in polmerom $1 \;{\rm cm}$. S pomočjo prikaza izračunaj ploščino plašča valja in osnovno ploskev valja. Računaj s $\pi \doteq 3,\!14$.

Katero količino za valj predstavlja vsota ploščin vseh mejnih ploskev?

Površina valja je enaka vsoti ploščin vseh mejnih ploskev.

$P = 2\cdot O + pl$

Zgled

Iz pločevinke lahko izdelaš hranilnik kovancev. Pločevinko oblepi s tršim papirjem. Na eni osnovni ploskvi pripravi režo za kovance. Izračunaj, najmanj koliko papirja potrebuješ. Računaj s $\pi \doteq 3,14$. Rezultat zaokroži na eno decimalko.

V formuli za površino valja $P = 2O + pl$ upoštevaj, da je $O = \pi r^2$ in $pl = 2\pi rv$. Izraz na desni strani enačaja razstavi in zapiši v zvezek.

Površino valja lahko izračunamo s formulo $P = 2\pi r (r + v)$, kjer $r$ pomeni polmer osnovne ploskve valja (kroga) in $v$ pomeni višino valja.

Zgled

Izračunaj manjkajoče podatke valjev.

 a) $O=21\;{\rm cm^2}$  $pl= 14\;{\rm cm^2}$  $P=$ 56 $\;{\rm cm^2}$
 b) $r= 11\;{\rm cm}$
 $v= 2\;{\rm cm}$  $P=($ 242 $\cdot \;\pi+44\pi )\;{\rm cm^2}$
 c) $v= 3\;{\rm dm}$  $r= 4\;{\rm cm}$  $P=$ 344 $ \pi\;{\rm cm^2}$
 č) $P= 100 \;{\rm cm^2}$  $O=20\;{\rm cm^2}$  $pl=$ 60 $\;{\rm cm^2}$
 d) $P= 140 \;{\rm m^2}$
 $pl= 100 \;{\rm m^2}$  $O=$ 20 $\;{\rm m^2}$
<NAZAJ
>NAPREJ436/513