Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Površina enakostraničnega valja

Izračunaj površine enakostraničnih valjev s polmeri $5\;{\rm cm},10\;{\rm cm}$ in $20\;{\rm cm}$. Kako se spreminja površina valja glede na izbrano dolžino polmera valja?

Če polmer enakostraničnega valja povečamo $k$-krat, se površina enakostraničnega valja poveča $k^2$-krat.

V zvezek zapiši formulo za površino enakostraničnega valja. V formuli naj bo spremenljivka samo polmer valja, $r$. Zapis preveri s pomočjo spodnjega prikaza.

Površino enakostraničnega valja lahko izračunamo s formulo $P=6\pi r^2$, kjer $r$ pomeni polmer osnovne ploskve valja (kroga).

Zgled

Izračunaj neznane količine enakostraničnih valjev. Računaj s $\pi \doteq 3,\!14$.

a) $r=3\;{\rm dm}$
$P=$ 54 $\cdot\; \pi\;{\rm dm^2}$

b) $r= 10\;{\rm cm}$
$P=$ 1884 $\;{\rm cm^2}$

c) $v= $ 24 $\;{\rm dm}$
$P= 864 \pi\;{\rm dm^2}$

<NAZAJ
>NAPREJ438/513