Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Valj je okroglo geometrijsko telo s tremi mejnimi ploskvami. Ko mejne ploskve razgrnemo v ravnino, prikažemo mrežo valja. Mreža valja je sestavljena iz pravokotnika in dveh skladnih krogov.
Ploščina mreže valja je enaka površini valja. Površino valja izračunamo tako, da seštejemo plošine vseh mejnih ploskve valja. Poglej prikaz.

Površino valja lahko izračunamo s formulo $P = 2\cdot O + pl$ ali s formulo z neposredno uporabo polmera in višine valja, $P = 2\pi r (r + v)$.

Poglej primer. Polmer valja je dolg $1,5\;{\rm cm}$. Višina valja je $7\;{\rm cm}$. Površino valja zapiši s $\pi$.

Površino enakostraničnega valja lahko izračunamo s formulo $P=6\pi r^2$. Poglej primer.

Površina enakostraničnega valja je $169,\!56\;{\rm cm^2}$. Izračunaj polmer valja. Računaj s $\pi \doteq 3,\!14$

Površino valja lahko izračunamo z uporabo računala.

<NAZAJ
>NAPREJ439/513