Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Prostornina valja je odvisna od ploščine osnovne ploskve valja in od višine valja, podobno kot prostornina prizme.

Prostornina valja je enaka produktu ploščine osnovne ploskve in višine valja, kar zapišemo s formulo $V=O\cdot v$.

Izračunaj prostornino valja in rezultat vpiši v okence (izbriši trenutno vrednost), nato pa potrdi. Nove primere lahko dobiš z izbiro gumba.

Če v splošno formulo za prostornino $V=O\cdot v$ vstavimo formulo za ploščino kroga, ki je osnovna ploskev valja, dobimo formulo $V=\pi r^2\cdot v$, kjer spremenljivka $r$ označuje polmer valja, spremenljivka $v$ pa višino valja.

Izberi polmer in višino valja na prikazu. Najprej izračunaj prostornino valja v zvezek, nato preveri svoje razmišljanje s prikazom.

Če sta znani prostornina in snov, iz katere je model valja, lahko s formulo $m=\rho\cdot V$ izračunamo maso modela valja. Poglej primere valjev z enako prostornino.

<NAZAJ
>NAPREJ448/513