Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
29.
30.
31.

List papirja z dolžino $15\;{\rm cm}$ in širino $8\;{\rm cm}$ zavijemo v plašč valja na dva načina. Zapiši razmerje prostornin nastalih valjev.

32.

Premer osnovne ploskve valjaste posode je $1,\!5\;{\rm dm}$. Ko vanj potopimo kamen, se gladina vode dvigne za $3\;{\rm cm}$. Kolikšna je prostornina kamna?

33.

Pojasni, kako bi iz steklenega valja izdelal merilni valj, če drugega merilnega valja nimaš. Katere pripomočke bi še potreboval? Katere podatke bi danemu valju izmeril?

34.

Prostornina valja je $769,\!3\;{\rm dm^3}$. Razlika višine in polmera valja je $2\;{\rm dm}$. Izberi površino valja.

35.

Iz kocke z robom $a$ izdelamo največji možni valj. Zapiši prostornino tega valja z robom kocke $a$.

<NAZAJ
>NAPREJ453/513