Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
8.

Z vrtenjem pravokotnika okoli simetrale ene izmed stranic nastane vrtež. Poglej, katero telo nastane na prikazu, in izračunaj površino ter prostornino nastalega telesa. ($\pi\doteq 3,\!14$)

9.
10.

Prostornina valja s premerom $12\;{\rm cm}$ in višino $7\;{\rm cm}$ je $1\,008\pi\;{\rm cm^3}$.

Drži. Ne drži.
11.

Izračunaj prostornino enakostraničnega valja s polmerom $7\;{\rm dm}$. Računaj s $\pi \doteq \frac{22}{7}$.

Prostornina enakostraničnega valja je 308 $\;{\rm dm^3}$.
12.

Premer valja je $6\frac{5}{12}\;{\rm m}$, višina valja je $5\frac{1}{4}\;{\rm m}$. Z računalom izračunaj prostornino valja in rezultat zaokroži na dve decimalki natančno. Za vrednost števila $\pi$ uporabi

a) tipko $\pi$,                 b) približek $\frac{22}{7}$.

13.

Žica je valjaste oblike. Izračunaj maso $1\;{\rm m}$ dolge bakrene žice. Podatek o gostoti bakra poišči na spletu ali v leksikonu. Potrebni premer izmeri pri uri tehnike in tehnologije ali poišči žico v domači škatli za orodje.

14.
15.
<NAZAJ
>NAPREJ450/513