Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
22.

V zavitku je $100$ kred, na njem pa piše $932\;{\rm g}$. Gostota krede je $\rho=2\,000\;{\rm g/dm^3}$. Izračunaj volumen krede.

23.

Iz lesenega hloda ($\rho=0,\!8\;{\rm kg/dm}$) valjaste oblike s polmerom $6\;{\rm dm}$ in višino $7\;{\rm dm}$ izrežemo največjo možno pravilno štiristrano prizmo. Z računalom izračunaj maso odpada (za število $\pi$ uporabi tipko $\pi$).

24.
25.

Valjem s polmerom $r=1\;{\rm cm}$ spreminjaj višino. Višine valjev naj bodo $2 \;{\rm cm}, 4 \;{\rm cm}, 6 \;{\rm cm}, 8 \;{\rm cm}, 10 \;{\rm cm}\;\dots $ Izračunaj prostornine valjev. Zapiši prostornino $n$-tega valja po tem pravilu.

26.

Valjem z višino $3\;{\rm cm}$ spreminjaj polmer. Polmeri valjev naj bodo $2 \;{\rm cm}, 4 \;{\rm cm}, 6 \;{\rm cm}, 8 \;{\rm cm}, 10 \;{\rm cm}\;\dots $ Izračunaj prostornine valjev. Zapiši prostornino $n$-tega valja po tem pravilu.

27.

Prostornina valja je $12\pi \;{\rm cm^3}$, ploščina plašča valja je trikrat večja od ploščine osnovne ploskve valja. Na trši papir nariši mrežo valja. Nato mrežo valja izreži in sestavi model valja.

28.
<NAZAJ
>NAPREJ452/513