Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Matematika kot znanost

Matematika je povsod okoli nas, pa se tega niti ne zavedamo. Bi brez matematike obstajal svet računalnikov? Bi imeli mobilne telefone? Bi razumeli neskončnost vesolja in majhnost nas samih v njem? Razmišljanje o matematiki in njenem pomenu najlepše strne misel nemškega pisatelja H. M. Enzensbergerja: Matematična spoznanja so med najpomembnejšimi dosežki civilizacije.

Ozvezdja

Za matematiko kot znanost je pomembno, da vselej natančno razumemo, o čem govorimo. Matematika je razvila posebno natančen jezik. Ga poznamo tudi v vsakdanjiku?

Kakšen pomen ima na primer zate beseda mama? Mama je

Se zavedaš, da na to vprašanje ne odgovorimo vsi ljudje enako? Nekateri svojo mamo kličejo mami, babico pa mama. V posebnih primerih imajo nekateri ob besedi mama v mislih krušno, drugi pa biološko mamo.

V matematičnem svetu izrazoslovje ne dopušča različnih razlag. Vsak pojem mora biti opredeljen tako, da ga vsi razumemo enako. Preskusi, kako natančno se znaš izražati. Najprej preiskuj prikaze na sliki, nato dopolni besedilo:

Krožnica je množica točk v ravnini, ki so enako oddaljene od fiksne točke. Dve različni točki vedno določata natanko eno premico . Vsota notranjih kotov v poljubnem trikotniku je enaka $180^{\circ}$.

V nadaljevanju bomo spoznali, kako sistematično je zgrajena matematika kot znanost.

<NAZAJ
>NAPREJ1/661