Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Relacije

Prelistaj album in si ob vsaki sliki zamisli kakšen odnos med ljudmi na njej. Če ti zmanjka domišljije, poglej predloge pod albumom.

Biti prijatelj, biti mlajši, biti močnejši, biti sorodnik, biti večji. Govorimo o odnosih ali relacijah v množici vseh ljudi. Govorili bomo tudi o relacijah v številskih množicah, množici vseh premic ...

Ponovitev

Povprašaj štiri svoje prijatelje, koliko merijo v višino. Vrednosti vnesi v tabelo (vpisuj le cela števila). Opazuj, kaj se dogaja v vrstici pod tabelo.

Ime Višina (v cm)

Kateri odnos (relacija) med števili pomaga računalniku razvrščati imena tvojih prijateljev v vrstico pod tabelo?

Glasno in v povedih preberi naslednje matematične zapise. Kateri med njimi edini zaznamuje operacijo?
$2 \le 5$, $c \leq c$, $2 \vert 4$, $2 : 4$, $p \parallel q$.

V nadaljevanju se bomo naučili smiselno razlikovati med matematičnimi operacijami in relacijami. Spoznali bomo zanimive lastnosti relacij.

<NAZAJ
>NAPREJ27/661