Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Številski sestavi

Matic bo svojim najboljšim prijateljem poslal navodila za pot do kraja, kjer bodo taborili. Ker ne bo prostora za vse, bo števila v sporočilu spremenil in zraven pustil geslo. Prednost bodo imeli tisti, ki bodo sporočilo prej razvozlali.

Pomagaj mu sporočilo šifrirati s pomočjo šifrirnega strojčka. Uporabi geslo, ki ga bo predal tudi prijateljem. Pazi: ključ je enomestno število, ti pa moraš spremeniti štiri številske podatke.

Spremenjeno sporočilo:

Po glavni cesti proti jugu 33 km, nato zavij levo in nadaljuj 11 km, nato spet na glavno cesto in po njej še 22 km do trga, od tam pa po vaški cesti še 11 km.

Njegovi prijatelji so odlični matematiki in bodo podatke v sporočilu z lahkoto spremenili nazaj v originalne. Ali bi znal tudi ti? Ob koncu tega poglavja zagotovo.

Ponovitev

1. Število $547$ je trimestno. Izpiši njegove števke in jih poimenuj glede na mesto v zapisu.

2. Imena posameznih števk so povezana z naslednjim zapisom, dopolni ga.

$547=$ 5 $\cdot 100+$ 4 $\cdot 10+$ 7  

3. Na sliki so različni simbolni zapisi števila osem. Ali jih poznaš? Če imaš težave, pobrskaj po spletu ali pokukaj v prvo poglavje tega učbenika. 

V nadaljevanju bomo spoznali, kako naravna števila zapisati v drugih številskih sestavih: dvojiškem, trojiškem ... Naučili se bomo pretvarjati zapise iz enega v drug sestav. Tukaj so zapisi števila osem v desetiškem, šestiškem in dvojiškem sestavu: 

Druga dva zapisa lahko preveriš z levim 'šifrantom', ključa sta števili $6$ in $2$.

<NAZAJ
>NAPREJ153/661