Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Razstavljanje dvočlenika

Iz papirja izreži kvadrat. Iz enega oglišča kvadrata izreži manjši kvadrat. Ostane ti kos papirja v obliki črke L. Ta kos papirja enkrat prereži in iz obeh delov sestavi pravokotnik. Opazuj aktivno sliko in spodaj izberi pravilne trditve.Naj bo dolžina stranice velikega kvadrata $x$, manjšega pa $y$.

Razstavi izraz $x^2-y^2$.

Z razrezom kvadratnega papirja smo razstavili dvočlenik $x^2-y^2$. V nadaljevanju bomo raziskali razstavljanje raznih dvočlenikov.

Ponovitev

Ponovimo, kako poimenujemo izraze.

1. S puščicami premakni izraze na ustrezna mesta.

2. Dopolni tako, da bo izraz na levi enak izrazu na desni.

a) $2x - $ 2x $=0$

b) $x^3-4x+$ 4x $=x^3$

<NAZAJ
>NAPREJ121/661