Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Procentni račun

Miha je želel kupiti smuči. Enak model po isti ceni je videl v trgovinah Smučka in Zima. V trgovini Smučka so smuči znižali najprej za $10\,\%$, nato pa še za $5\,\%$. V trgovini Zima so smuči znižali najprej za $5\,\%$, nato še za $10\,\%$. V kateri trgovini bo plačal za smuči manj?

Mama je aprila videla v knjigarni kuharsko knjigo, vendar je ni kupila. V knjigarno je odšla spet junija. Knjigo so medtem najprej pocenili za $15\,\%$, nato pa spet podražili za $15\,\%$. Kdaj je bila cena knjige nižja?

V tem poglavju boš spoznal uporabnost procentnega računa, kot sta bila zgornja primera. Si ju uspel rešiti pravilno?
Pri reševanju nalog v nadaljevanju si čim bolj spretno pomagaj z računalom.

Ponovitev

1. Anja je tehtala $52$ kg. Do naslednjega leta se je zredila za $4\,\%$ svoje teže. Rezultat zaokroži na stotinko kilograma natančno.


Anja je po enem letu tehtala 2,08 kg več.

2. V zaboju je $12$ kg jagod. Prodali so $7,3$ kg jagod. Koliko odstotkov jagod so prodali? Rezultat vpiši na eno decimalko natančno.


Prodali so 60,8 $\%$ jagod.

3. Tone, ki mesečno zasluži $20\,000$ €, je v sklad za raziskave HIV podaril $100$ €. Jože, ki mesečno zasluži približno $1\,000$ €, je v isti sklad daroval $10$ €. Kateri od njiju je daroval večji odstotek svojega mesečnega zaslužka?

Tone je daroval 0,5 % svojega mesečnega zaslužka, Jože pa  1 $\%$. Relativno glede na višino svojega mesečnega zaslužka je daroval več Jože .

<NAZAJ
>NAPREJ265/661