Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Obravnavanje neenačb, sistemi neenačb

Metka si želi počitnice preživeti v tujini. Prihranila je "nekaj" evrov ("nekaj" evrov bomo v nadaljevanju označevali s črko $a$). Cena povratne vozovnice in strošek za dan bivanja je na sliki.

Koliko dni lahko Metka preživi v tujini? Naj bo $x$ število dni, ki jih Metka lahko preživi v tujini. Neenačba, ki nam pomaga rešiti zastavljeni problem, je:

Število dni bivanja v tujini, ki si jih lahko Metka privošči, je odvisno od privarčevanega zneska a . Te količine ne poznamo in $a$ nastopa kot parameter (neznanka/parameter). V enoti bomo raziskovali rešitve neenačb glede na vrednost parametra.

Ponovitev

1. V uvodnem primeru je zapisana neenačba $x\leq \frac{a-50}{18}$.

Izračunaj, najmanj koliko denarja mora privarčevati Metka za $10$-dnevne počitnice v tujini.

Za $10$-dnevne počitnice mora Metka privarčevati 230 evrov.

2. Metka je privarčevala $360\,{\rm EUR}$. S prihrankom $360\,{\rm EUR}$ lahko v tujini ostane največ:

3. Presek intervalov $I=\left ( -4,\,\infty  \right )$ in $J=\left ( -\infty ,\,\sqrt{2}\right )$ je (vpiši DA/NE).

  NE
  DA
$\left ( -4,\,\sqrt{2} \right )$
DA
<NAZAJ
>NAPREJ490/661