Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Pojem realnega števila

Vrtnar Peter bi rad ogradil cvetlični gredi. Na spodnji sliki je prikazan njun načrt. Koliko metrov žične ograje mora kupiti?

 

Vidimo, da celo tako preprostih nalog ne moremo rešiti v množici racionalnih števil, saj števil, kot sta $ \sqrt 5$ in $\pi$, ne moremo zapisati v obliki ulomka.

Števila, ki se pojavljajo v teh rešitvah, torej ne spadajo v množico racionalnih števil.

Katera števila potemtakem so?

Na to vprašanje bomo poskusili odgovoriti v tej enoti. 

Ponovitev

Eno izmed števil, ki ga bomo obravnavali in ki smo ga srečali že v osnovni šoli, je tudi število $\pi$. Tam smo spoznali, da ga lahko pri računanju nadomestimo z njegovim približkom $3,14$.
Vendar ima število $\pi$ v svojem decimalnem zapisu veliko več števk. V kakšnem zaporedju si sledi nekaj začetnih, lahko vidimo, če pravilno sestavimo sestavljanko spodaj.

<NAZAJ
>NAPREJ326/661