Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Evklidov algoritem

Ali si že kdaj slišal za besedo algoritem? Pomisli, pobrskaj po spletu, vprašaj sošolca ...

Na katerih področjih srečamo algoritme?

Pred teboj je prav poseben algoritem (če natančno slediš korakom, ti celo napove prihodnost). Začni s petmestnim številom, ki naj ima različne števke.

To je bilo bolj za šalo kot zares. Algoritem lahko predstavimo na razne načine: zaporedje stavkov, diagram poteka (kot zgoraj) ali pa kot program v kakšnem izmed programskih jezikov.

Ponovitev

1. Ponovi pisno deljenje z večmestnimi števili: število $549$ deli s $13$, število $5138$ pa deli s $145$.

2. Ponovi osnovni izrek o deljenju za naravna števila:

Če število $a$ delim s številom $b$, dobim natanko določeni števili     $k$ ( količnik ) in $r$ ( ostanek ). Ostanek je vedno manjši od delitelja . Zveza med njimi je enaka $a=k\cdot$ b $+$ r .

3. Izračunaj število, ki da pri deljenju z $12$ količnik $7$ in ostanek $10$.

4. Skupni delitelj dveh števil je takšno število, ki:

V nadaljevanju bomo spoznali algoritem, s katerim bomo izračunali največji skupni delitelj dveh naravnih števil. Poskusili bomo razumeti, zakaj deluje.

<NAZAJ
>NAPREJ195/661