Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Osnovni izrek o deljenju

Izštevanke so pri nekaterih igrah nujno potrebne. Preizkusi kako od izštevank, ki jih poznaš, in ugotovi, kaj sporoča zapisano število v spodnjem desnem kotu. Uporabi spodnja gumba.

Prijatelji želijo z izštevanko določiti, kdo bo prvi delil karte. Izštevanko začnejo pri Ivi, konča pa se pri Mihi. Zapiši nekaj možnih dolžin te izštevanke od najmanjše proti večji.

5 , 11 , 17 , 23   ... Dolžine izštevank se med seboj razlikujejo za 6 .

Trije otroci morajo domov, zato zdaj Iva, Jan in Tea ponovijo isto izštevanko. Spet začnejo pri Ivi in nadaljujejo proti Janu. Ugotovi, kdo bo delil karte:

Ponovitev

1. Če število $23$ delim s številom $6$, dobim količnik 3 in ostanek 5 . Torej je: $23= $ 3 $\cdot 6+$ 5 .

2. Pisno deljenje uporabimo pri večjih številih. V zvezek deli $4241$ s številom $11$.

3. Ali najdeš števili, ki ustrezata naslednjemu zapisu in bo drugo manjše od prvega?

$17= 3\cdot$ 5 $+$ 2 .

V nadaljevanju bomo spoznavali lastnosti ostankov pri deljenju naravnih števil z drugimi naravnimi števili.

<NAZAJ
>NAPREJ178/661