Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zahtevnejši veččleniki

Izberi tri poljubna naravna števila, manjša od $10$. Od kvadrata vsote prvega števila, $10$-kratnika drugega števila in $100$-kratnika tretjega števila odštej $20$-kratnik produkta prvega in drugega števila, $200$-kratnik produkta prvega in tretjega števila ter $2000$-kratnik drugega in tretjega števila.

Rezultat vpiši v spodnji okvirček in klikni na čarobno palico. Računalnik bo "magično prebral" tvoje misli ter zapisal števila, ki si jih izbral.

Ugotovi, kako računalnik uspe "prebrati" tvoje misli.

V nadaljevanju se bomo naučili razčleniti kvadrat tričlenika ter druge potence veččlenika. Tako bomo lažje ugotovili, kako računalnik ugane števila.

Ponovitev

S puščicami premesti izraze tako, da bodo pravilno poimenovani.

Kvadrat dvočlenika in kub dvočlenika že znamo razčleniti. V nadaljevanju bomo razmislili, kako razčlenimo še kvadrat tričlenika in štiričlenika ter višje potence veččlenikov.

<NAZAJ
>NAPREJ102/661